jueves, 25 de octubre de 2012


26 octombrie

           Pomenirea Sfîntului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorîtorul de mir

Acest mare făcător de minuni şi slăvit sfînt s-a născut la Tesalonic,
din părinţi nobili,credincioşi şi foarte bogaţi. Dimitrie a fost singurul
lor copil,pe care l-au primit în dar de la Dumnezeu în urma
rugăciunilor făcute cu lacrimi.Fiind singurul fiu al unor astfel de
părinţi, Dimitrie a fost crescut şi educat în felul cel mai înalt şi ales.
Tatăl lui Dimitrie a fost comandantul militar al cetăţii Tesalonicului.
Murind el, împăratul Maximian l-a numit în loc pe fiul lui,Dimitrie.
Numindu-1,prigonitorul creştinilor Maximian i-a trasat tînărului
Dimitrie şi sarcina de a îi extermina pe creştinii din Tesalonic.Dar
Dimitrie nu numai că nu a executat această comandă a împăratului,
ci chiar L-a propovăduit pe Hristos înaintea tuturor,pe faţă,în toată
cetatea Tesalonicului. Auzind acestea, împăratul s-a umplut de ură faţă de Dimitrie.Astfel, pe cînd se întorcea de la o bătălie impotriva sarmaţilor,Maximian s-a oprit la Tesalonic, spre a cerceta personal situaţia, împăratul l-a convocat pe Dimitrie înaintea sa şi 1-a intrebat cu privire la credinţa lui. Dimitrie a recunoscut şi a mărturisit fără teamă credinţa lui în Hristos,şi a arătat totodată cît de falsă şi superstiţioasă este idolatria împăratului. Maximian 1-a aruncat pe Dimitrie în închisoare. Ştiind ce îl aşteaptă de acum înainte,Dimtrie l-a însărcinat pe servitorul lui, Lup,cu împărţirea la săraci a tuturor averilor lui, el însuşi pregătindu-se trup şi suflet cu  bucurie pentru moartea martirică care îl aştepta. Pe cînd zăcea întemniţă, un înger al Domnului a venit la el şi i-a zis:„Pace ţie,O,pătimitorule al lui Hristos! Fii viteaz şi puternic!"După mai multezile,împăratul a trimis soldaţi la Dimitrie,cu porunca de a-l omori acolo, pe loc.
Soldaţii l-au aflat pe sfîntul lui Dumnezeu la rugăciune,şi l-au străpuns cu lăncii.Creştinii au luat în taină trupul lui şi l-au îngropat cu cinste.Din trupul sfîntului a început să izvorască mir tămăduitor şi binemiresmat.La scurtă vreme după aceea, deasupra sfintelor lui moaşte s-a zidit o mică biserică.
Un nobil din Iliria pe nume Leontie suferea de o boală grea şi denevindecat. Inarmîndu-se cu rugăciunea,el s-a grăbit la moaştele Sfîntului Dimitrie,aflîndu-şi acolo desăvîrşită şi miraculoasă vindecare.Cu inima revărsîndu-i-se de bucurie,nobilul Leontie a înălţat o biserică mult mai mare şi mai slăvită pe locul mormîntului
cu sfintele moaşte. Acestui nobil Sfîntul Dimitrie i s-a arătat în două rînduri. Impăratul Iustinian a dorit să aducă moaştele Sfîntului de la Tesalonic la Constantinopol,dar pe cînd lucrătorii se pregăteau să împlinească porunca, din sfintul mormînt au izbucnit fulgere şi s-a auzit un glas înfricoşator care a zis:„ Opriţi-vă şi nu atingeţi!"Astfel sfintele moaşte făcătoare de minuni ale Sfîntului Mare Mucenic Dimitrie au rămas pentru totdeauna la Tesalonic. Ca apărător al cetăţii Tesalonicului,Sfîntul Dimitrie s-a arătat aievea de multe ori,şi de multe ori a izbăvit cetatea de urgii.
              Bucura-te, Izvoratorule de mir, Mare Mucenice Dimitrie!